Het is voor de tienduizenden ADHD’ers in ons land nagenoeg onmogelijk om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Verzekeraars wijzen hen af omdat ze de risico’s te groot vinden. 

Ik word behandeld als een chronisch zieke of gehandicapte

Impuls, een vereniging van ADHD’ers, noemt het schandalig. Zij verwijt het verzekeraars ‘iedereen en alles op een grote hoop te gooien, zonder naar het individu te kijken.’

Maatwerk
Julie Houben van de vereniging ontkent niet dat ADHD’ers een risico kunnen vormen voor verzekeraars. ADHD’ers hebben, zo blijkt uit onderzoek, een verhoogde arbeidsuitval en zij wisselen vaker van baan. Zij pleit daarom voor maatwerk bij het afsluiten van een verzekering.

Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars meent dat de situatie niet zo somber is als door Impuls geschetst. De diagnose ADHD kan verzekeren lastiger kan maken, maar niet onmogelijk, zegt hij. Hij raadt ADHD’ers aan om aanvraag te doen bij meerdere verzekeraars.

ADHD’ers kunnen geen verzekering afsluiten

Afwijzingen
Marcel Ruwers uit Lieshout heeft daar slechte ervaringen mee. Hij is als ADHD’er gediagnosticeerd, net zoals circa 100.000 andere Nederlanders, en probeert al een jaar lang een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, tot op heden zonder resultaat. De Amersfoortse, Interpolis, Nationale Nederlanden en Movir wezen hem af. Ook een assurantiekantoor dat hij inschakelde als tussenpersoon kreeg het niet voor elkaar.

Ruwers verbaast zich niet alleen over de afwijzing, hij maakt zich er ook kwaad over. “Ik functioneer uitstekend in de maatschappij, maar verzekeraars zijn niet bereid te kijken naar het individu. Ze sluiten een hele bevolkingsgroep uit. Ik word behandeld als een chronisch zieke of gehandicapte.”

‘Goed functioneren’
Ruwers (37) heeft sinds 2011 een eigen werving- en selectiebureau voor hogere kaderfuncties. Pas acht jaar geleden kwam hij er na gesprekken met een psycholoog achter dat hij ADHD heeft. Hij is er mee geboren, maar heeft er weinig last van ondervonden. Als zelfstandig ondernemer ziet hij er zelfs de voordelen van. “ADHD’ers zijn vrijdenkers. In het keurslijf van een bedrijf passen ze misschien niet zo goed omdat ze ruimte nodig hebben, maar als zelfstandig ondernemers kunnen ze goed functioneren. Ik kan heel ontspannen zijn, tegen het luie aan, maar ook extreem energiek en oplossingsgericht. De concentratiestoornis die ik heb zie ik niet als een handicap. Ik weet hoe ik mijn leven moet inrichten om goed te presteren.”

Bron: ed.nl