‘Essenties van NLP’ biedt de lezer een panoramische blik op het rijke landschap van het Neuro-Linguistisch Programmeren. Behalve de fundamenten behandelen Jaap Hollander en Lucas Derks de diepere dimensies van dit essenties van nlpmodel van de menselijke ervaring, alsmede diverse nieuwe ontwikkelingen zoals transcultureel modelleren, het beïnvloeden van groepsprocessen en spiritualiteit in NLP. Op een verhelderende en genuanceerde manier wordt het landschap nader in kaart gebracht, waarbij hete hangijzers zoals diagnostiek, positieve en negatieve suggestie en ideologisch en wetenschappelijk geaarde kritiek op NLP uitgebreid aan de orde komen. Hollander en Derks, beiden psycholoog, beschouwen het beoefenen van NLP als een opwindend experiment. In de afgelopen vijftien jaar onderzochten zij via het Neuro Linguïstisch programmeren de psychologische verschijnselen die de praktijk van therapie, training en advies bepalen. Een van hun bevindingen is dat een groter begrip van de principes achter de NLP-Technieken leidt tot meer succes bij het aanbieden van deze vormen van doelgerichte communicatie. De auteurs zijn ervan overtuigd dat het effectief kunnen combineren van verschillende werkvormen stuent op inzicht in de achterliggende principes. Voor Hollander en Derks is NLP zowel een kunstvorm als een wetenschap. De methode is evenzeer technisch als poëtisch; theorie en praktijk vormen een geheel. Vanuit deze visie hebben beide ‘Europese NLP-pioniers’, samen met hun collega Anneke Meijer, het grootste deel van de Nederlandse beoefenaars opgeleid. In ‘Essenties van NLP’ wordt deze visie voor het eerst tot in details onderbouwd, op een wijze die zowel de geoefende als de beginnende gebruiker aanspreekt.

Essenties van NLP

Lucas Derks & Jaap Hollander

ISBN 9021598213

Lucas Derks

Nederlands sociaal psycholoog en beeldend kunstenaar. Derks is bekend als auteur en trainer op het gebied van NLP in Nederland en erbuiten. Na zijn korte loopbaan in de kunstwereld begon Lucas Derks in 1976 aan zijn studie sociale psychologie die hij in 1982 afsloot met een doctoraal in pragmatisme. Op het terrein van pragmatische methodologie schreef hij een paar jaar later twee boeken: The Feedforward Conception of Consciousness samen met R. Goldblatt in 1985 en Psychotherapie. Een Kwestie van Wennen in 1986. Al tijdens zijn studie in maart 1977 kwam hij in contact met NLP. Begin 1980er jaren bracht hem dit naar de Verenigde Staten, waar hij in 1983 zijn Practitioner NLP Opleiding behaalde. Zijn Master NLP Opleiding deed hij vervolgens in 1985 in Nijmegen.  In 1993 ontwikkelde Derks verschillende nieuwe methoden die de sociale psychologie weer terugbrachten in zijn werk. In het Sociaal Panorama beschreef hij het veranderen en analyseren van de subjectieve sociale ervaring, binnen familie, teams en relaties. Derks verwierf er internationale bekendheid mee en zijn werk is in meerdere talen vertaald, waaronder het Fins en het Pools.

Jaap Hollander

Hij studeerde in 1977 af aan de Rijksuniversiteit Groningen. Een jaar later begon Hollander als psycholoog in Psychiatrisch Centrum Venray. Deze functie verruilde hij voor het werk als vrijgevestigd trainer. In 1983 was hij medeoprichter van de Nederlands Belgische Stichting voor Therpsichore Trance Therapie (opgeheven in 1989). Vervolgens was hij in 1994 medeoprichter van het Instituut voor Eclectische Psychologie (IEP) te Nijmegen. Als trainer geeft hij onder andere workshops NLP en provocatief coachen. In dat verband modelleerde hij het inzicht en analytisch vermogen van topmanagers, de presentatievaardigheden van verschillende doeltreffende trainers, en de trancerituelen van priesters van de Candomblé