Frank Pucelik (november 1944). Frank pucelik

John Grinder en Richard Bandler staan ​​bekend als de grondleggers van NLP. Echter, er was aanvankelijk een derde ontwikkelaar, Frank Pucelik.

In 1971 waren Richard Bandler en Frank Pucelik studenten aan Kresege College aan de Universiteit van Californië in Santa Cruz. Ze hadden een sterke onderlinge belangstelling voor Gestalttherapie, Frank vanwege zijn traumatische tijd in Vietnam en omdat hij had gewerkt met een aantal ontevreden en drugsverslaafde kinderen, en Richard omdat hij had gewerkt met Science and Behavior Books on transcriberen en bewerken van Fritz baanbrekende werk Perls ‘, The Gestalt Approach en ooggetuige van Therapy.

 

Frank Pucelik

Bandler en Pucelik begonnen een lokale gestalt groep en volgden 2-3 sessies per week om samen te werken en te experimenteren met de taal van de therapie. Ze bereikten een aantal briljante resultaten, maar er waren problemen en dus nodigde Bandler  een van hun professoren John Grinder uit. Grinder was een professor in de taal-en was meteen onder de indruk van het werk dat ze deden. Hij was in staat om meer structuur toe te voegen. Wat nu bekend staat als het Meta Model, werd geboren.

Pucelik keerde na 7 jaar terug naar San Diego waar hij samen met een paar andere Meta-guys het Meta Institute oprichtte. Na 1983 verhuisde hij naar Oklahoma. Daar richtte hij Meta International op en bleef actief bezig met NLP. Daarnaast werkte hij gedurende 4 jaar als professor aan de University of Oklahoma en was bestuurder bij een tweetal centra voor jeugdige alcohol -en drugsverslaafden.

Omdat hij zoveel succes boekte in de verslavingszorg werd hij gevraagd om in Moskou te komen werken. In 1991 verhuisde hij naar Moskou. Sinds 2012 woont hij in de Oekraïne. Hij ondersteunt nog steeds een aantal verslavingscentra en is in de Oekraïne vooral betekend geraakt als business -management -en NLP trainer. Medio 2014 komt het boek uit in Nederland wat hij samen met John Grinder heeft geschreven: Het hart van NLP.

Meer weten? Lees dan dit artikel