Friedrich (Frederick) Salomon Perls (Berlijn, 8 juli 1893 – Chicago, 14 maart 1970). Frits Perls

Frits Perls is van Joodse afkomst en geboren in het Berlijn van 1893. Van hem werd verwacht dat hij rechten ging studeren zoals zijn oom Hermann Staub, maar in plaats daarvan studeerde hij medicijnen. Nadat hij in de Eerste Wereldoorlog diende in het Duitse leger, studeerde hij af als arts. Perls werd aangetrokken door de psychiatrie en het werk van o.a. Sigmund Freud.  In 1946 ging Perls naar New York, waar hij kort samenwerkte met Karen Horney en daarna met Wilhelm Reich. Rond 1947 vroeg Perls aan schrijver Paul Goodman sommige handgeschreven notities neer te schrijven, wat samen met bijdragen van Ralph Hefferline leidde tot de publicatie “Gestalt Therapy”.

Fritz Perls

Perls is de oprichter van de Gestalttherapie.

Hij was daarnaast een vooraanstaand psychiater en psychotherapeut. De kern van de Gestalttherapie is de bevordering van bewustzijn, ofwel het bewustzijn van alle aanwezige gevoelens en gedragingen, en het contact tussen het zelf en zijn omgeving. Perls was buiten het terrein van de psychotherapie bekend om een passage, omschreven als de ‘Gestaltbede’.

Ik doe mijn dingen en jij doet jouw dingen.
Ik ben niet in deze wereld om te leven naar jouw verwachtingen,
En jij bent niet in deze wereld om te leven naar de mijne.
Jij bent jij, en ik ben ik.
En wanneer we elkaar per toeval vinden, is dat prachtig.
Wanneer niet, dan is er niets aan te doen.

Het werk van Frits Perlz is na zijn dood gebruikt door Bandler en Grinder bij de ontwikkeling van NLP.

Bandler en Grinder kozen mensen uit als model die in hun vakgebied een voorbeeld waren, om uit te vinden wat zij anders deden dan anderen. Tot de gemodelleerde personen behoorden o.a. Fritz Perls. Hij was een paar jaar ervoor overleden en daardoor gebeurde dat o.a. op basis van filmmateriaal.