Richard Wayne Bandler (New Jersey, 24 februari 1950).richard bandler

Richard Bandler  is een Amerikaanse schrijver en onderzoeker die samen met John Grinder de therapievorm Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) ontwikkelde.

Bandler groeide op in Sunnyvale, Californië, in wat nu Silicon Valley is. Hij begon zijn studie met wiskunde behaalde uiteindelijk zijn bachelorsgraad filosofie en psychologie (1973) aan de Universiteit van Californië, Santa Cruz (UCSC) en zijn master (1975) in psychologie aan het Lone Mountain College in San Francisco.

Richard Bandler

In 1972 werd hij uitgenodigd door Bob Spitzer, eigenaar van Science and Behavior Books, mee te helpen het boek The Gestalt Approach van de grondlegger van de gestalttherapie, Fritz Perls, te bewerken. Ook woonde hij trainingen bij van Virginia Satir, een befaamde gezinstherapeute. Hierbij leerde hij de professor in de linguïstiek John Grinder kennen, die hem begeleidde bij het geven van workshops gestalttherapie aan de UCSC.

Bandler en Grinder kozen mensen uit als model die in hun vakgebied een voorbeeld waren, om uit te vinden wat zij anders deden dan anderen. Deze methode noemde hij modelleren. Tot de gemodelleerde personen behoorden Fritz Perls,  Virginia Satir , Gregory Bateson en o.a  Milton H. Erickson. Later modelleerde hij op reizen naar India, Afrika en Mexico ook yogi’s en sjamanen en ontwikkelde verdere ontwikkelingsmodellen zoals Design Human Engineering, Shamanistic Engineering en Neuro Hypnotic Repatterning.

Aan het eind van de 1980er jaren kwam er een abrupt einde aan de samenwerking met Grinder, terwijl ze tot dan samen lesgaven, trainden en samen boeken schreven. In juli van 1996 maakte Bandler de rechtsgang tegen Grinder en nog eens in januari 1997. Bandler claimde overtreding van het handelsmerk en intellectueel eigendom van NLP en contractbreuk door Grinder.

Tegen het eind van 2000 kwam er weer toenadering tussen Bandler en Grinder en bereikten de beide partijen een overeenkomst waarin zij stelden dat zij beide samen de oprichters waren van NLP.