Door Lina (NLP Practitioner)

Ontzettend leerzame tijd achter de rug bij de practitioner NLP. Vooral de persoonlijke aandacht en de betrokkenheid van Bernard, Jorinde, Karin en Tim geeft ruimte om te groeien. Mooi vind ik de vertaalslag die Bernard steeds kan maken van de theorie naar de down-to-earth praktijk van alledag. Het is geen appeltje-eitje-training, maar dan heb je ook wat. Verder kan ik me alleen maar aansluiten bij de reviews van anderen. De energie stroomt, de positiviteit groeit, klasse!

11-07-2017


Door Esther Nagtegaal

De 8-daagse NLP training die ik bij Cindy heb gevolgd was voor mij de ideale mix van algemene NLP-kennis en commerciële vaardigheden. Inzicht in het gedrag en de communicatie van jezelf en van anderen als basis voor het verbeteren van je verkooptechnieken. In de training was volop ruimte voor oefeningen waardoor ik anders naar bepaalde zaken ben gaan kijken. Dankjewel voor alle eye-openers, Cindy! Cindy is als trainer rustig en geduldig. Ze geeft je alle aandacht en ruimte voor vragen en je eigen ontwikkeling. Ze weet heel veel van verkopen en geeft je alle handvatten die je nodig hebt – en die bij je passen – om zelf ook een betere verkoper te worden. Naast het reguliere programma was er ook ruimte voor een stukje maatwerk. Deze 8-daagse was een heel nuttige investering in mijn ontwikkeling. Als mens én als ondernemer.

22 juni 2017

Door Tom Melchiors

De 8-daagse NLP Business training kwam voor mij op het goede moment. Ik wist dat ik dingen anders wilde gaan doen qua werk en ik wist dat ik daarin zelf stappen zou moeten zetten. Ik ben heel blij dat ik de training heb gedaan en ik heb er tot op de dag van vandaag nog steeds veel aan. Ik ben me veel bewuster van de dingen die ik doe, weet beter te communiceren en daardoor lukt het me ook beter om dingen voor elkaar te krijgen. Ik ken mijn valkuilen en weet ze nu te vermijden. Dank Bernard en Cindy voor alle mooie inzichten.

21 juni 2017


Door Judith van Hoorn (NLP Practitioner), je mag contact met haar opnemen via de back office van Kaber

NLP-D, een stimulerende en energieke ervaring die ik voor altijd in mijn ❤️sluit!

Spannend en toch ook nieuwsgierig begon ik in januari 2017 aan mijn NLP-D opleiding bij Kaber. Ik wilde namelijk zo graag weer mijn kracht hervinden, alleen “hoe doe je dat?” vroeg ik mezelf vaak af. Herkenbaar wellicht?

Tijdens mijn bijzondere reis ontdekte ik stapje voor stapje weer mijn eigen kracht. Door de oefeningen die we deden, de gesprekken met anderen en mezelf bewust te worden van de kleine dingen die ik niet meer deed (bijvoorbeeld vrouwelijker kleden). De veiligheid die Bernard, Jorinde en Karin creëerden, maakte dat onze groep in no-time de diepte in durfde te springen en ik sprong mee! Soms vond ik het nog niet zo makkelijk want ik had het nog nooit gedaan, dus… En zal ik je wat vertellen, het voelt als een ritje in een wilde achtbaan waarin je ongelooflijk hard gaat en toch volop genieten van dit alles. Nou juist àl die emoties heb ik ervaren in mijn NLP-D trip en heeft me zó ontzettend veel waardevols en zoveel mooie, lachwekkende, lieve en ontroerende momenten (en tevens kadootjes) met en door de andere deelnemers opgeleverd. Nogmaals, 💗elijk dank!!

Ik kwam dus steeds weer wat dichterbij mezelf en ik begon met meer overtuiging in mezelf te geloven en te stralen. Dat voelt nu nog elke dag zo waanzinnig goed en dat mede dankzij NLP-D. Grandioos! De diverse inzichten die ik opgedaan heb, gaan mij m’n hele leven nog helpen want die zitten zo verankerd dat ze nooit meer weg willen. Volgens mij zou ik er een boek over kunnen schrijven zo vol enthousiasme zit ik en elke keer dat ik er glimlachend aan terugdenk, voel ik weer die kracht en dat liefdevolle terwijl ik nuchter genoeg ben om te weten dat ik zelf degene ben die dit bereikt heeft. Natuurlijk met fantastische begeleiding en de mooiste groep, alleen ík ben degene die mezelf (be)stuurt.

NLP-D heeft mij enorm geholpen stappen te zetten voor mezelf zodat ik nu op de goede weg ben naar daar waar ik wil zijn. Heel cliche en ook hier weer zo waar, want sommige dingen in het leven moet je gewoon ervaren en dit is er absoluut één van: New Life exPerience Doen!

Zoals Pippi Langkous zou zeggen “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”. Gewoon doen dus!

23 mei 2017


Door Gert Toes (NLP Practitioner), Email, Tel: 06-53846046

Ken jij jezelf wel goed genoeg? “Ja natuurlijk joh wat denk je nu wel…..”
Ik heb zelf al 25+ jaar sales kilometers op mijn teller staan en ken niet alleen mijzelf maar ook hoe ik moet communiceren met anderen. Ik ben daarom zo succesvol. Met deze insteek ging ik de Practitioner in van de Kaber groep.

Waarom ben ik dan aan deze training begonnen zal je jezelf afvragen als je bovenstaande leest? Je weet het toch al van jezelf?
Twee van mijn dochters waren al bekend met NLP en vertelde mij dat het een “life changing” training zal zijn. Ik had al heel wat (sales) trainingen gedaan en die vond ik iedere keer weer geweldig motiverend, maar niet “life changing”. Een mens is nooit te oud om te leren, dat moet je namelijk je hele leven blijven doen. Immers stilstand is achteruitgang. Ik werd door de verandering die één van mijn dochters zelf had doorgemaakt doordat zij bij de Kabergroep getraind werd, getriggerd om ook deze “Life changing” training te gaan volgen.

Nu na de NLP Practioner te hebben volbracht bij de Kabergroep, kan ik zeggen;
“Had ik dit maar 25 jaar eerder gedaan”.
Ik heb meer inzicht gekregen in mijzelf, EN hoe ik nog effectiever kan communiceren om zodoende doelgerichte samenwerking te bewerkstelligen. De training heeft mij ook inzicht gegeven in wat mijn werkelijke passie is en mijn natuurlijke gave. Dit kwam naar boven door de vele praktische oefeningen die de Kabergroep heeft opgenomen in de training. Deze natuurlijke gave kan ik nu in gaan zetten voor mijn verdere carrière pad EN persoonlijke reis.

Waarom wist je dat nog niet zul je nu aan mij vragen?
Ik was maar met 1 ding bezig; zo veel mogelijk geld verdienen, verre luxe reizen maken met mijn gezin en een lekker groot en luxe huis kopen waar we allemaal bij elkaar kunnen zijn. Ik had zelfs 25 jaar lang een NLP theorie boek in mijn kast staan zonder het te weten. Ik ging aan alles voorbij en alles ging aan mij voorbij en daardoor zag ik niet dat er nog meer was om van te genieten. Dat heb ik nu wel geleerd dankzij NLP en met name dankzij de trainers van de Kabergroep.

Om door een dergelijk persoonlijk proces heen te gaan, wat ook best wel privé is, heb je een omgeving nodig waarin je jezelf veilig voelt en mentaal gesteund wordt. De Kabergroep heeft trainers met een natuurlijke professionele gave, die NLP in al zijn facetten uit kunnen leggen met sprekende praktijk voorbeelden.
De bijvangst voor mijzelf is naast mijn inzicht, hier ook een fijne groep mede studenten te hebben leren kennen. De trainers van de Kabergroep Bernard, Jorinde en Karin zijn in staat om van mensen die elkaar niet kennen, met totaal verschillende kwaliteiten en persoonlijkheden een hechte groep te creëren. Dan creëer je als trainer ook een omgeving waarin je jezelf veilig voelt. Dit is ook waarom de Kabergroep het heeft over NLPD, Neuro Linguïstisch Personal Development. Als je iets wil veranderen dan begin je bij jezelf en dus bij de Kabergroep.
Ik heb daarom ook besloten om mijn Master ook bij de Kabergroep te gaan volgen en kijk er nu al naar uit.

19 mei 2017


Door Monique (NLP Practitioner)

Persoonlijke ontwikkeling staat in mijn leven centraal. Daar wil ik altijd meer van.
Het stellen van doelen en mezelf op mijn gemak voelen in een groep was voor mij een nieuwe uitdaging. Na een info avond bij Kaber raakte ik overtuigd door het enthousiasme van Bernard en vooral ook dat de opleiding op persoonlijke ontwikkeling gericht is. Vanaf dag 1 werd er door de trainers veiligheid, respect, openheid en warmte voor elkaar gecreëerd. Dit heeft onze groep tot een hoger plan getild waardoor we ook onszelf als individu enorm hebben kunnen ontwikkelen.
Door o.a met doelen aan de slag te gaan heb ik kracht, focus, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen in mezelf naar boven kunnen halen. Ik ben door deze opleiding nog meer bij mijn kern uit kunnen komen en dat maakt mij gelukkiger. Het is een kado aan mezelf geweest en de opbrengst hiervan geef ik door aan mijn omgeving.
Zo wordt de wereld een beetje mooier!

Met liefde en dank aan de geweldige ervaring met groep P17.

16 mei 2017


Door Mark (NLP Practitioner)

Ik zie de NLP(D) echt als de opleiding voor persoonlijke ontwikkeling. Dit heb ik geleerd: Losmaken van mijn ouders, minder last van mijn lovejunk behoefte. Niet ten kosten van mijzelf blijven helpen/geven (op tijd bij tanken). Ontdekken van het paradijs waar ik in woon. Bewuster van mijn vluchtgedrag maar ook bewuster van mijn persoonlijke blauwdruk voor succes(liefde). Sta open, stel je kwetsbaar op en het is de mooiste opleiding ever. Maar het is wel enorm van belang dat de gehele groep dat doet. (Hadden wij bij P17 wel heel veel geluk mee)

11 mei 2017


Door Kim (NLP Practitioner)

Met trots mijn NLP Practitioner behaald!

Wat was het een mooie tijd en wat heb ik veel geleerd. Samen met een hechte groep van 15 deelnemers heb ik vijf maanden lang gewerkt aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb stil gestaan bij mijn leven en bij waarom ik ben zoals ik ben. Ik heb vele inzichten gekregen en begrijp de wereld en de mensen om mij heen een stukje beter. Ik heb mooie doelen gesteld en daar ga ik nu bewust en met focus naar toe leven.

Ik gun iedereen een NLP Practitioner opleiding bij Kaber Groep NLP opleidingen: een geweldig instituut waar je je écht thuis voelt. Je wordt een nog betere versie van jezelf. Je krijgt inzicht in je eigen gedrag- en denkpatronen en die van anderen. Je leert negatieve ervaringen los te laten en positief in het leven te staan. Je optimaliseert je communicatie en je leert nog zoveel meer! Echt, haal het beste uit je leven en gun jezelf dit.

Lieve Bernard, Jorinde, Karin en Tim, enorm bedankt voor deze mooie en leerzame tijd (en het lekkere eten). Jullie zijn geweldig! Ik kijk uit naar de NLP Master Practitioner die in november start.

8 mei 2017


Door Pien (NLP Practitioner)

Na een ééndaagse NLP workshop om wat aan de stof te kunnen proeven, ben ik begin dit jaar gestart met de NLP Practioner. Deze training heeft me veel gebracht, niet alleen op het gebied van mijn eigen persoonlijke ontwikkeling en het helderder krijgen van mijn doelen maar zeker ook op het gebied van effectiever communiceren. Is zie het als een cadeautje aan mezelf. Daarnaast voelt het Kaber team als een warm bad omdat ze ècht betrokken zijn. Ik gun iedereen eenzelfde proces….

8 mei 2017


De trainingen hebben mij bewust gemaakt van wie en ben en wat ik te doen heb in het leven.~Mark

NLP geeft mij inzichten, meer helderheid over mijn (zakelijke) ideeën en heel veel energie. ~Brechtje

Zo gaaf om te zien hoe Bernard iedereen in proces brengt en hoe Karin als een soort mama van Kaber er voor ons allemaal is. ~Ilona

Ik heb respect voor Jorinde. Hoe zij naast Bernard op de kruk haar ding kan doen en de structuur weet bewaren! Je brengt rust en hebt me veel inzicht in mezelf gegeven Jorinde. ~Esther

NLP heeft een grote impact op mijn leven gehad. Na de Practitioner heb ik nog de Master gedaan en ben ik een geheel andere weg ingeslagen. Ik heb mijn baan opgezegd en doe nu waar ik echt blij van word. Ik heb onlangs mijn eigen bedrijf gestart en ik heb nu energie voor 10! ~Antoine

Na de NLP Practitioner cursus lijkt het wel of alles me makkelijker af gaat. Mijn collega’s begrijpen me nu en ik sta stevig en in mijn kracht als ik moet presenteren/trainen. ~John

Alleen voor de heerlijke lunches zou ik weer terugkomen Tim. Alles zo lekker bio en vers. Je maakte zelfs voor mij alles vega. ~Eef


Door Miranda (workshop Sociaal Panorama)

De workshop Sociaal Panorama heeft me inzicht gegeven in hoe ik kijk  naar de sociale omgeving om mij heen en vooral waar ik personen ‘plaats’, waaronder familie, vrienden, collega’s etc. Door een persoon visueel in de ruimte te plaatsen (veraf, dichtbij, hoog, laag, kijkrichting bepalen), vielen er al veel kwartjes. Lucas wist mij op humorvolle wijze te raken en door middel van de praktische oefeningen heb ik aan den lijve ondervonden dat het mogelijk is om een persoon te verschuiven naar een plek waar jij diegene graag zou willen zien. Dit klinkt misschien wat vreemd, maar ik geloof dat alles energie is en dit werkt dus echt! Ik heb er in de praktijk voor mezelf al wat mee kunnen oefenen en ik verwacht de oefeningen in de toekomst ook in te gaan zetten bij mijn (proef)cliënten. Ik vond het een bijzondere ervaring en ondanks dat ik geen NLP heb gevolgd, was deze workshop voor mij prima te volgen.

14 februari 2017


Door Ate (NLP Practitioner)

In januari heb ik mijn NLP practioner afgerond. Wat een mooie ervaring was dit onder deskundige leiding van Bernard en Karin! Twee trainers die met energie, liefde en grote deskundigheid, de groep integer meeneemt op de ontwikkelingsreis. Mijn complimenten voor de opbouw van de lesstof. Ze creëren een veilige sfeer waardoor we als groep zoveel van elkaar hebben mogen leren. En verder was het vooral leuk en erg gezellig. De dagen vlogen om!

Als je opzoek bent naar een NLP training of je wil je graag meer bewust worden van alles wat er gebeurd rondom communicatie in jezelf en je omgeving, gewoon gaan! Just do it! And enjoy!

18 januari 2016


Door Cindy (NLP -dagtraining -Practitioner -Master Practitioner)

Vorig jaar om deze tijd schreef ik mij in voor de NLP dagtraining bij de Kabergroep op vrijdag 18 juli. Ik was al een tijdje op zoek naar meer kennis, training en vaardigheden om me met name in mijn werk te ontwikkelen. Daarbij kwam ik er al gauw achter, dat ik mijzelf moest ontwikkelen, om daarmee ook beter in mijn werk te worden. De gemiddelde verkooptraining ging mij daar niet bij helpen. Mede vanwege mijn meer dan gemiddelde interesse in de samenwerking tussen lichaam en geest kwam ik in aanraking met NLP. IK werd “gestuurd” door een berichtje op FB van de dochter van mijn nicht uit Limburg (jaja, de hulplijntjes komen uit alle hoeken) die een dagtraining bij de Kaber groep had gedaan. Ik dacht: “dan moet het wel goed zijn”.

Voor een luttel bedrag inclusief lunch heb ik de dagtraining tot mij genomen en ik werd geprikkeld. Geprikkeld om nog meer te leren en nog meer te willen weten. Weer kwam de gedachte in mij op: “Dit moet wel goed zijn!”

Ik schreef mij in voor de Practitioner. Een mooi begin van mijn ontwikkelingsreis.

Dag 1 voelde meteen als een warm bad. De groep had een ongewone unieke samenstelling, althans dat vond ik. Meer mannen dan vrouwen en verdacht veel mensen uit de commerciële hoek. Ah, hoe mooi is dat. Meer mensen zoals ik die zich weliswaar met commercie bezig houden, maar die deze “hardere kant” graag met een softe touch benaderen. Het trainingsduo maakte ook indruk. Het was wel heel veel vrolijkheid en geknuffel vanuit de trainers en assistenten, maar ook dat voelde erg comfortabel. Ik had daardoor vanaf dag 1 meteen het idee dat ik te allen tijde mezelf kon en mocht zijn. En dat is denk ik ook hetgeen wat de Kaber groep uniek maakt. Iedereen is zichzelf in de groep en stelt zich kwetsbaar op, zonder enig oordeel. Een prachtige voorwaarde om alle stof tot je te nemen en te groeien.

Iedereen volgt het NLP proces op zijn eigen manier. Je hebt de schrijvers in de groep en de denkers. Maar ook de sceptici en de dromers. Ik weet in ieder geval een ding: ik heb nog nooit zo adembenemend materie tot mij genomen. Ik ben normaal altijd van het schrijven tijdens een cursus, maar ik heb nu mijn pen nauwelijks aangeraakt. Bang dat ik iets zou missen! Alle informatie gleed binnen en ankerde zich meteen vast. En ook dit “moet wel goed zijn…”

Inmiddels ben ik volledig in de ban van het NLP virus en merk dat ik mijn omgeving ook aan het aansteken ben. En wat iedereen daarmee gaat doen maakt niet uit. Het feit dat er zoveel mensen zijn die graag zichzelf willen ontwikkelen en daarvoor open staan, maakt mij al gelukkig. Mijn uiteindelijke doel zal altijd een proces blijven, een continu ontwikkelproces van mijzelf. En dat maakt mij blij. Want stel voor dat je “alles” geleerd zou hebben en niet meer verder kunt gaan, haha. Ik geniet van de bijzondere reis, die voor mij nog wel even gaat duren en ik ga graag verder met de Master practitioner. De Kaber groep heeft mij een zeer uitgebreide gereedschapskist aangereikt met ontzettend veel tools om mezelf en anderen te helpen. Daar passen nog enkele andere mooie precisie instrumenten bij en ik kan niet wachten om ze te ontdekken en te verbeteren.

Lieve Bernard, Karin en Angelique, dank jullie wel voor jullie geduld, lieve woorden, prikkelende kennis en het verbreden van mijn horizon. De rek is nog niet uit mijn elastiek en ik kan niet wachten om weer verder te gaan. “Dat moet wel goed zijn!”

14 juli 2015


Door R.  Bastiaansen (NLP Practitioner)

Ik heb de 16 daagse cursus NLP practitioner bij Kaber gevolgd. Ik heb het als zeer waardevol ervaren en het heeft me veel gebracht. Waardevol voor mij als persoon en om communicatie beter toe te passen binnen mijn werk. Ik werk met mensen met een verstandelijke beperking. Wat mij vooral aansprak was de wijze van lesgeven. Niet achter tafels maar gemakkelijk zitten in een halve kring. De informatie die je gegeven wordt vond ik duidelijk, concreet, filmpjes en met veel praktische voorbeeld. Daardoor “slijt” de leerstof  als het ware automatisch in je systeem. Het geheel wordt afgewisseld door oefeningen en bewegen. De cursus leiding draagt zorg voor een veilige sfeer in de groep zodat er voor onze groepsleden geen blokkade was voor een lach en een traan als dat nodig was.

27 maart 2015


Door Magda Bollebakker (NLP Practitioner)

De energie is goed. Er heerst een gezellige sfeer.

Wat heeft het me gebracht:

Nieuwe inzichten, een andere kijk op het leven, positiever, bewuster, een andere manier van denken.

Dank jullie wel hiervoor.

9 maart 2015


Een verrijking van mijn leven.

Door Marion Bruurs (NLP Practitioner)

Dit jaar heb ik de opleiding NLP Practitioner gevolgd. Dit is een hele verrijking geworden in mijn leven. De docenten Bernard en Angelique waren altijd zeer betrokken en hadden altijd wel even tijd voor me als ik wat persoonlijke aandacht nodig had. Deze week  na ruim 3 maanden geleden de cursus afgesloten te hebben heb ik nog een beroep NLP geeft gelukop Bernard mogen doen. Bij een groot persoonlijk probleem heeft hij meteen tijd voor mij gemaakt en met mij ruim een uur gesproken. Ook heeft hij van te voren advies gevraagd aan deskundigen wat voor tips hij aan mij kon meegeven. Deze tips ben ik nu aan het toepassen en het werkt goed. Ook hoefde ik niet te betalen voor dit gesprek. Dit hoort erbij zei hij.

Nou Bernard dit vind ik erg fideel van je en stel dit zeer op prijs. In deze moeilijke tijd voor mij was je er voor mij en dat doet me heel erg goed. Bedankt voor je zorgen, je gaat verder als ik van je zou mogen verwachten.

Ik zou iedereen ook aanraden om een Kaberopleiding te doen. Je krijgt hele goede begeleiding en persoonlijke aandacht die je in veel opleidingen helaas niet meer ondervindt.

Nogmaals bedankt en misschien tot ziens in de master.

4 december 2014


NLP Master Practitioner en de toekomst…

Het is al weer een paar maandjes geleden dat ik de NLP Master Practitioner heb afgerond. Ik heb alles laten bezinken en het onderbewuste zijn werk laten doen. Het waren intensieve dagen met heel veel spiegel momenten; gelukkig hadden we een prettige groep waarin ik me veilig voelde en mezelf kon zijn. Die spiegel momenten waren heel confronterend, want wie ben ik nu echt. Een “product” van mijn ouders/familie/omgeving en misschien ook wel sociaal aangepast aan wat de mensen van mij verwachten. En natuurlijk heeft een ieder die een rol heeft gespeeld in mijn sociale vaardigheden/normen en waarden hier een goede intentie bij, maar ben ik dat wel en wil ik zo de toekomst in.

Ik bemerk steeds vaker dat ik mezelf afvraag of iets van mij is of van mijn vader of moeder. Een klein voorbeeld: ik ben gelukkig getrouwd en heb een zoontje van 2 jaar oud. Op een warme zomerse dag hadden we het zwembadje in de tuin staan en hij heeft hier lekker in gezeten, tot dat we aan tafel moesten.

Omdat ik altijd heb geleerd dat we niet in een ontbloot bovenlijf aan tafel mochten, vond ik dat onze zoon dat ook niet mocht. Dus ik wou al een T-shirtje voor hem halen. Maar mijn onderbewuste vroeg zich af of dat wel echt nodig was. Ik heb dit besproken met mijn man en ik ben tot de conclusie gekomen dat het een regel van mijn ouders is en dus niet van mij. Nu hebben we afgesproken dat het bij mooi weer thuis mag en wanneer we ergens anders zijn onze zoon een T-shirt aan doet. En zoals iedere moeder wil je het beste voor je kind en wil je je kind enige sociale vaardigheden meegeven. En natuurlijk hebben kinderen een basis nodig, maar omdat ik me er nu meer van bewust ben, hoop ik dat onze zoon opener en vrijer van andermans normen en waarden mag opgroeien!

Tja en dan heb je de NLP Practitioner en NLP Master Practitioner gedaan en wat kun je er mee? Dat ligt er natuurlijk helemaal aan met wat je doel is. Ik wilde er vooral persoonlijk door groeien. En nu ik er zo op terug kijk is dat gelukt J. Ik kan nu meer mezelf zijn, makkelijker op zaken terug komen wat ik als minder prettig ervaar en ik ben veranderd.

Veranderd… ja dat leest u goed. Ik ben nog steeds vrouw/moeder/dochter/zus/vriendin en toch ben ik veranderd. Tot die conclusie zijn mijn man en ik wel gekomen.

Tijdens een opdracht van de NLP Master Practitioner moesten we iemand Modelleren. Of te wel kijken welke eigenschappen iemand heeft die je zelf nog niet helemaal beheerst en die gaan overnemen tijdens een oefening. Mijn man heeft als prettige eigenschap dat hij iets wat relaxter is en makkelijker dingen kan loslaten.Nou dat leek mij ook wel wat, ik als zeer gestructureerd en Pietje precies persoon. Ons huis is nog steeds netjes en opgeruimd, en ook op mijn werk blijf ik geordend werken, omdat ik het prettig vind. Maar niet meer omdat het MOET. De was blijft nu wel eens een nacht in de wasmand liggen. Terwijl dit me voorheen echt niet lukte, alles moest voor het zicht weggewerkt zijn.

Ik denk dat ik zowel voor mijn man en onze zoon als ook wel voor andere mensen om mij heen wat toegankelijker ben geworden en iets minder in hokjes denk. Hierdoor heb ik niet alleen zelf een “makkelijker” leven, maar ook de mensen om mij heen. Ik hoef minder op mijn tenen te lopen !!!

Anoniem. Zaterdag 4 januari 2014


Beter communiceren, dat willen we toch allemaal? 

Door Jade Cheung – ABN AMRO Bank nv Securities Operations 

NLP, wat is dat? Neuro-Linguistisch Programeren, daar gaat het over in dit artikel.

In april 2013 ben ik weer bij ABN AMRO Bank als uitzendkracht begonnen. Hartstikke leuk maar ook heel onzeker. Het werkaanbod is op dit moment niet zo aantrekkelijk en ondertussen komen elke jaar nieuwe werknemers erbij, die net van school komen en ook een baan wensen.

Waar is de tijd gebleven dat men een baan kon kiezen? Je mag nu blij zijn dat je mag werken! Mijn CV werd alsmaar langer met verwijzing naar uitzendwerk. Komen mijn kwaliteiten overeen met mijn kennis en ervaring? We leven tenslotte in een zeer snelgroeiende maatschappij. Alsof mijn gedachte werd gelezen kreeg ik een mooie aanbieding, namelijk een workshop NLP. En de slogan was als volgt: “Dagtraining: beter communiceren met Neuro-Linguistisch Programeren bij Kaber Groep.”

Beter communiceren, dat willen we toch allemaal?

Tijdens de dagtraining werd het duidelijk dat vooral eigen inzicht een grote rol speelt in je dagelijkse communicatie. Iedereen weet het en doet het maar men is onbewust van NLP. Met NLP maak je al bestaande onbewuste processen bewust, om zodoende effect te bereiken. Wat voor impact heeft je non-verbale signalen? En hoe gaat men daar mee om. De workshop heeft zo’n indruk gemaakt dat ik wel nieuwsgierig werd naar de opleiding. Wat komt er nog meer erbij?

Afgelopen september ben ik met de eerste blok begonnen. (Zeer pittig! Zeker naast een full-time baan!) Er zijn 5 blokken waarbij ik per blok 3/4 dagen achtereenvolgens cursus heb. Ja, ook in mijn vrije weekenden. Mijn indruk was: wat een uitvinding! NLP bestaat al heel lang maar er bestond nog geen instituut. Kaber Groep is dus een van de eerste deze opleidingen aanbiedt. En na dag 2 had ik al een soort van openbaring. Wat heb ik mijn tijd bij mijn therapeut verspild, praten over dat ik mezelf wilde veranderen maar hoe, daar had hij geen antwoord op. Het antwoord waar ik zolang naar op zoek ben geweest, lag daar gewoon, bij NLP! Voor mijn gevoel ben ik die dag al veranderd. We krijgen huiswerk mee en een lijst met aanbevolen literatuur. Praktijk wordt tijdens en ook tussen de blokken geoefend. Dus plan ik braaf mijn avonden in met de andere cursisten.

Nu vraag je jezelf natuurlijk af, wat is NLP dan? Inderdaad, daar heb ik eigenlijk nog niet over gehad. Want hoe kan ik NLP praktischer gaan uitleggen? Het is een kader waar men mee werkt en waar men binnen de grote lijnen blijft. Hoe kan ik voorbeelden geven? Wind voelen als je fietst? Want hoe leg je tegenwind uit als jij altijd wind mee hebt. Kun jij dat uitleggen? Hoe wind aan voelt? En dat aan iemand die nog nooit heeft gefietst?

NLP is kennis wat je beheerst en in praktijk kunt uitoefenen. Net zoals dansen op muziek, dansen kan iedereen wel, nog makkelijker als het op de maat gaat met het muziek. Muziek is hierbij dus een tool.

En dat is het gewoon, NLP is een tool, een tool om mee te werken, een tool om actie te ondernemen, een tool om houvast te creëren, voornamelijk in mijn hoofd. En ik kan het van harte aan iedereen aanbevelen.

Zolang je de tool niet aanneemt kun je er niet zoveel mee.

16 oktober 2013