Familieopstellingen zijn bedoeld om onderliggende patronen in je leven zichtbaar te maken. Hierbij wordt gewerkt met het energetisch krachtveld, dat zichtbaar gemaakt wordt met behulp van opstellingenopgestelde mensen of dingen. Dat energetisch krachtveld wordt ook wel het Alwetend veld genoemd.

Hoe gaan opstellingen?

Een opstellingsavond gebeurt in een groep. Degene die een thema wil inbrengen nodigt uit de kring van deelnemers mensen uit om zijn of haar familieleden te representeren. Deze representanten hoeven daar niets voor te doen, iedereen kan het (uiteraard mogen ze er ook voor kiezen om geen representant te willen zijn). Degene die de vraag heeft ingebracht, stelt intuïtief, de representanten van haar of zijn familieleden in de ruimte op. Hij legt zijn handen op de schouders van de representant van bijvoorbeeld zijn moeder en brengt haar naar de plek die zijn innerlijk beeld of gevoel aangeeft. Dan doet hij hetzelfde met de andere representanten, en ook met een representant van zichzelf.

Vervolgens gebeurt er iets opmerkelijks en wonderlijks, waar geen echte verklaring voor is: de representanten voelen zich zoals degene die zij representeren. Zij voelen hoe de familieleden zich voelen ten opzichte van elkaar. Zo ontstaat een meestal herkenbaar beeld van de verhoudingen en loyaliteiten in het familiesysteem. Samen met de begeleider wordt gezocht om compleet te maken, wat nog niet voltooid was of bijeen te brengen, wat gescheiden of verloren was.

Voor wie zijn familieopstellingen bedoeld?

Voor mensen die worstelen met vragen over relaties met een partner, met ouders, broers of zussen en met kinderen, vragen over hen eigen leven, over patronen die steeds terugkomen, over een diep onverklaarbaar verdriet en vele andere thema’s.

Vaak ligt de wortel van de dynamiek niet bij degene die de vraag inbrengt, maar bij iemand anders in het systeem. Een opstelling helpt om die dynamiek zichtbaar te maken. Dat wordt door veel mensen als helend ervaren.

De doorwerking van een familieopstelling kan soms maanden, soms zelfs jaren duren. Voortdurend vallen er kwartjes, en langzaam wordt het leven anders.

Bron: Hellinger instituut.